Pom pom napravljen od vunice - objašnjenje sa slikama

Kako napraviti pom pom

U nedostatku sprave za pravljenje pom-poma može poslužiti karton, i malo truda. A veoma je zabavno.

Ja sam radila ovako:
Potreban pribor: karton, makaze, olovka, neki predmet da pomogne crtanje kruga ( u ovom slučaju čaša ), vunica.


 Pomoću čaše nacrtamo krug na kartonu, a zatim unutar toga kruga još jedan manji. Upravo od veličine tog manjeg kruga će nam zavisiti veličina pom poma.


Zatim iskružimo karton po nacrtanim linijama, kao na slici, a ovaj prorez, koji vidimo na slijedećoj slici će nam služiti da bismo mogli namotati vunicu s tim da ga možemo i proširiti da bi vunica lakše prolazila.


 Potrebno je napraviti dva ovakva. Znači već napravljeni precrtamo na karton da bismo dobili istu veličinu. Tako da zapravo dobijemo nešto poput dva diska.


Spojima ta dva diska stavljajući jedan na drugi. Zatim na njih namotamo vunicu koju želimo. Ako želimo biti kreativniji možemo namotati i različitih vunica da bismo dobili šareni pom pom.
To izgleda otprilike ovako:


Kada smo dovoljno vunice namotali, presječemo vunicu, a pripremimo jedan komad vunice otprilike 50 cm dug, kojim ćemo osigurati pom pom. Zatim makazama prerežemo vunicu duž ruba. To radimo pažljivo da nam se vunica ne izvuče i ne ispadnu komadići prije nego ih osiguramo.



Sada razdvojimo diskove i između njih provučemo komad vunice, koji smo prethodno pripremili, te dobro stegnemo i zavežemo na čvor.


Dakle, ovi komadići koje smo isjekli su tačno na pola svezani vunicom.


Sada samo fino oblikujemo pop pom, ošišamo krajeve koji strše i to je to. Naš pom pom je spreman da se pričvrsti na kapu.


Nadam se da objašnjenje uspjelo. :)

Primjedbe